Търсене
Close this search box.

Научни разработки

ИЗСЛЕДВАНИЯ, РАЗВИТИЕ И КЛИНИЧЕН ОПИТ

Научни разработки за изследване на минералите и биологичната им използваемост в човешкия организъм от биохимика Д-р Франц Й. Кьолер е основа за създаването на компанията.  

Въвеждането и производството на първия калиево – магнезиев препарат свързан с аспарагиновата киселина или аспартат като транспортен материал, става първата задача на новосъздадената компания. Оттогава препаратите с аспартат и амино етил фосфат /EAP/ са станали неразделна част от терапевтичните практики, свързани с целенасочената използваемост на жизненоважни органични и неорганични елементи.

Изследванията на самите микроелементи все още са един от основните приоритети на компанията. За първи път от Д-р Кьолер беше обсъдено добре познатото от учените безспорно значение на елемента Цинк за множество важни биологични функции – процеси на растеж и оздравяване, метаболизъм на глюкозата, имунна система и плодовитост.

При разработката на Unizink®50 той създава препарат от цинков аспартат, който се използва успешно за терапевтични цели от много лекари и до днес.

Тялото се нуждае от аспарагинова киселина, за да може да абсорбира и използва минералите в кръвта. В йонизираната форма (сол) тя се нарича аспартат. Аспартатът е особено важен за превръщането на мазнините и въглехидратите в коензими. Аспарагинът също играе основна роля като пратеник на сигнали към нервните клетки (невротрансмитери) и за изграждане на мускулна маса ( биосинтеза на пурин и пиримидин ).

Минералът Цинк е от решаващо значение за клетъчното делене. Aдекватното снабдяване с цинк е съществена предпоставка за процесите на растеж и развитие. 

Повечето от жизнените процеси в нашия организъм се контролират от ензими. Цинкът участва във функцията на повече от 200 ензима (биокатализатори), които от своя страна изпълняват важни функции в нашия организъм. Вторият най-често срещан микроелемент (след желязото ) е Цинкът. Той е представен във всички тъкани и органи. Косата, костите и мускулите са особено богати на цинк. Кожата в частност е подложена на постоянен процес на растеж и обновяване, ето защо цинкът е толкова важен и за нея. Същото се отнася и за нормалния растеж на Kосата. Високи нива на цинк се откриват и в ретината на окото.

Цинкът участва в хормоналния метаболизъм: растежът и половите хормони се влияят от цинка. Инсулинът – хормонът в панкреаса, отговорен за метаболизма на захарта, зависи от цинка за неговото образуване и функция. Цинкът също така играе важна роля в мозъчния метаболизъм и е необходим за редица сензорни функции ( вкус, мирис, зрение, слух ). Имунната система също е особено зависима от Цинка.

Когато се търсят нови активни съставки с добра бионаличност и оптимални специфични за органа свойства, се обръща специално внимание на максималната поносимост. Кьолер Фарма предлага микроелементи, които са под формата на таблетки, устойчиви на стомашен сок, нежни към стомаха и добре поносими. Систематичното разширяване на гамата от висококачествени продукти, които не само компенсират недостига на витамини и минерали, ще остане важна цел на собствените изследвания на компанията в бъдеще.

Партньори аптеки