Търсене
Close this search box.

Ролята на цинка в антивирусния имунитет

03.06.2022

Цинкът е основен микроелемент, който играе решаваща роля за развитието и поддържането на антивирусния имунитет на всички органи и клетки. Той представлява интегрален компонент на приблизително 10% от човешкия протеом. Обхваща стотици ключови ензими и транскрипционни фактори.

Дефицитът на цинк е поразително често срещан, засягайки до една четвърт от населението в развиващите се страни. Засяга и различни популации в развития свят в резултат от начина на живот, възрастта и фактори, причинени от болести. Следователно цинковият статус е критичен фактор, който може да повлияе на антивирусния  имунитет. Популациите с дефицит на цинк са най-застрашени от заразяване с вирусни инфекции като ХИВ или вируса на хепатит С.

Този преглед обобщава текущите основни научни и клинични доказателства, изследващи ролята на цинка като директен антивирусен препарат, както и като стимулант на антивирусния имунитет. През последните 50 години се натрупаха доказателства, които демонстрират множество механизми на антивирусната активност на цинка. Терапевтичното използване на цинк при вирусни инфекции, като херпес симплекс, грип или обикновена настинка, е следствие от тези констатации. Но все още остава много да се научи относно антивирусните механизми и клиничната полза от добавките с цинк като превантивно и терапевтично лечение за вирусни инфекции.

Строгата регулация на цинковата хомеостаза както системно, така и вътреклетъчно показва, че цинкът играе съществена роля за човешкото здраве.

В различните си форми Цинкът (свободен или свързан с протеини) може да стимулира различни сигнални пътища, включително и антивирусния отговор на имунната система. Ин витро проучвания показват, че свободният Цинк може да притежава мощен антивирусен ефект. Tози ефект е доказан при използването на кремове, таблетки за смучене, и добавки с високо съдържание на свободен цинк. Освен това, цинк-свързаните протеини като металотионеините може би притежават антивирусни свойства, въпреки че специфичната им функция остава неясна.

Независимо от това, лечението с Цинк, прилагано в терапевтична доза и правилна форма има потенциал за драстично подобряване на клирънса както на хронични, така и на остри вирусни инфекции, както и на придружаващите ги патологии и симптоми. Ролята на Цинкът, като средство в антивирусния имунитет, може да бъде разделена в 2 категории. Първата е – добавки с цинк за подобряване на антивирусния отговор и системен имунитет при пациенти с дефицит на цинк. Втората е – цинк за лечение, проведено за специфично инхибиране на вирусната репликация или свързаните с инфекцията симптоми.

The Role of Zinc in Antiviral Immunity
Scott A Read,1,2 Stephanie Obeid,3 Chantelle Ahlenstiel,3 and Golo Ahlenstiel1,21Blacktown Medical School, Western Sydney University, Blacktown, New South Wales, Australia. 2Storr Liver Centre, The Westmead Institute for Medical Research, The University of Sydney and Westmead Hospital,Westmead, New SouthWales, Australia; The Kirby Institute, University of New SouthWales, Sydney, New SouthWales, Australia. Adv Nutr 2019;10:696–710; doi: https://doi.org/10.1093/advances/nmz013

В случай на дефицит на цинк, Уницинк® 50 ( Unizink® 50 ) се е доказал, че осигурява дневната доза от основния микроелемент Цинк в нежна към стомаха таблетка. Благодарение на цинково-аспартатното съединение, цинкът отлично се абсорбира в тънките черва и ефективно се разпределя в органите.

Уницинк® КОМБИКРАФТ ( Unizink® KOMBIKRAFT ) флакони за пиене 25мл доставят на организма 2048 mg екстракт от боровинки, 7 mg Цинк, 90 mg Витамин С. Всички те оказват положително влияние върху имунната система и здравословното зрение.

Уницинк® ИМУН ПЛЮС / Unizink® IMMUN PLUS съдържа в една капсула цитрусови биофлавоноиди, както и различни антиоксиданти. Всъщност – 8 mg цинк, 100 μg селен, 45 mg витамин Е, 300 mg витамин С, както и ликопен и бета (1,3 / 1,6) глюкан. Витамин С, цинкът и селенът допринасят за нормалната функция на имунната система.

Партньори аптеки