Бърза храна или нездравословна храна е общ термин за всички видове храни, които са богати на енергия, но с ниско съдържание на микроелементи. Обикновено съдържат много мазнини, захар, както и сол, но са с относително ниско съдържание на други важни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини и минерали.
Статистиката показва, че през последните 40 години броят на заведенията за бързо хранене нараства. В САЩ има над четвърт милион такива заведения. В същото време броят на случаите на затлъстяване, които засягат възрастни и деца, също непрекъснато нараства. Лесно е да съберете две и две, за да свържете бързото хранене и затлъстяването. Бургерите в McDonald’s или Burger King са с доста над 500 калории и включват цялото количество мазнини, което трябва да приемате на ден. Добавете пържените картофи и стават повече от триста калории, добавени към ястието.
(Posted in Obesity | February 20, 2019)
Бързо хранене и микроелементи
Според проучване, публикувано в „Obesity Reviews“ през април 2012 г. , храненето извън дома, независимо дали в ресторант за сядане или ресторант за бързо хранене, е свързано с по-нисък прием на микроелементи, включително калций, желязо и витамин С. Консумацията на бързи храни може също така да бъде свързано и с нисък прием на цинк.
(Posted in „The Journal of Pharmacy and Pharmacology“ 2008 Sept.)
Капсулите Уницинк® ИМУН ПЛЮС съдържат 8 mg цинк, 100 μg селен, 45 mg витамин Е, 300 mg витамин С, както и ликопен, цитрусови биофлавоноиди и бета (1,3/1,6) глюкани. Селенът допринася, наред с други неща и за нормалната функция на щитовидната жлеза. Витамин С и селена, подобно на цинка, допринасят за нормалната функция на имунната система. Витамин Е, селен, цинк и витамин С помагат за защита на клетките от оксидативен стрес.
Потенциални последици
Така наречената „бърза храна“ често заема мястото на храни, богати на хранителни вещества като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, което затруднява постигането на препоръчителния прием на хранителни вещества или микроелементи. Според проучване от 2008 г. в „The Journal of Pharmacy and Pharmacology“, ниският прием на цинк и антиоксиданти, свързан с консумацията на бързи храни, може да доведе до увеличение на възпалителните процеси, както и на оксидативния стрес. Това от своя страна може да увеличи риска от здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.
Повечето заведения за бързо хранене предлагат меню, лишено от всякакви витамини и минерали. Хамбургерите, пържените картофи, пилешките хапки и други често срещани опции за бързо хранене са с особено ниско съдържание на полезни хранителни вещества. Салатите може да са по-питателни, макар и не винаги. Калций и желязо присъстват в някои продукти като бургери със сирене или бурито. Въпреки това, вероятно липсват основни минерали, като цинк, калий и мед.
Опаковки за бързо хранене и недостиг на микроелементи
Бързата храна така или иначе вече е с ниско съдържание на микроелементи. Опаковката изглежда влошава това. Голяма част от опаковките са направени от пластмаса или хартия с пластмасово покритие.
Едно проучване показва, че ежедневната употреба на гореща храна в комбинация с пластмаса е свързана с повишени нива на тиреоид-стимулиращ хормон (TSH), хомоцистеин (HCY) и гликиран хемоглобин (HbA1C), както и намалени нива на витамин Е, цинк и селен.
(Alharbi MH, Mumena WA, Hammouda SA: Use of plastics with hot food among Saudi pregnant women is associated with increased concentrations of A1C, thyroid-stimulating hormone and homocysteine and decreased concentrations of vitamins and minerals. Nutrients. 2020 Aug 27;12(9):E2609)
Капсулите Уницинк® ИМУН ПЛЮС съдържат 8 mg цинк, 100 μg селен, 45 mg витамин Е, 300 mg витамин С, както и ликопен, цитрусови биофлавоноиди и бета (1,3/1,6) глюкани. Селенът допринася, наред с други неща и за нормалната функция на щитовидната жлеза. Витамин С и селена, подобно на цинка, допринасят за нормалната функция на имунната система. Витамин Е, селен, цинк и витамин С помагат за защита на клетките от оксидативен стрес.