Търсене
Close this search box.

Желание да имаш деца..

05.02.2023

Ако нямате потомство въпреки желание за деца, това не винаги е свързано с трайно разстройство на плодовитостта, а просто с липсата на цинк. Съществуват фактори като стрес, болест или хранителни навици, които могат да бъдат причина и водят до недостиг на цинк. Освен фолиева киселина, витамини В, С и Е и селен, бъдещите родители може просто да имат нужда да компенсират липсата на достатъчно цинк в организма. Жизненоважният микроелемент играе решаваща роля за развитието на половите хормони и за плодовитостта. Недостигът на цинк може да причини менструални нарушения при жените и по този начин драстично да намали шансовете за зачеване. При мъжете недостатъчното количество цинк може да означава, че не се произвеждат достатъчно сперматозоиди или, че те са неподвижни.

НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИМАШ ДЕЦА Е НАРАСТВАЩ ПРОБЛЕМ

Според направените проучвания 15 процента от двойките остават без деца – и тенденцията се увеличава. Особено жените страдат, когато желаното дете не се появява. Това установява проучване на университета Гьоте във Франкфурт на Майн.

Има много причини да не можете да имате деца. Един от най-важните фактори, влияещи върху плодовитостта или желанието за деца, е диетата, особено приемът на храни, съдържащи цинк. Цинкът е един от основните микроелементи играещ решаваща роля в размножаването.

ЛИПСАТА НА ЦИНК „ПАРАЛИЗИРА” СПЕРМАТОЗОИДИТЕ

В този контекст Джакомо Джироламо Казанова-„Сериозният разрушител “, може да бъде използван като пример: Той ядеше до 50 стриди на ден и, както знаете, се славеше с  голям успех сред жените.  Това, което Казанова още не е знаел, изследователски групи от настоящето успяха да изяснят: Стридите оглавяват списъка с храни, богати на цинк, а Цинкът от своя страна увеличава образуването на сперматозоиди и повишава потентността. При мъжете и по-специално в половите органи има особено висока концентрация на цинк. Цинкът предпазва спермата от свободните радикали и структурата на генетичния материал в клетъчното ядро ​​на спермата. И накрая, научно доказано е, че Цинкът предпазва сперматозоидите от ненужна консумация на енергия в „чакащо състояние“ преди еякулацията. Така че не е изненадващо, че липсата на достатъчно цинк в човека може значително да намали фертилитета.

НЕДОСТИГЪТ НА ЦИНК ЗАСЯГА ПЛОДОВИТОСТТА НА ЖЕНАТА

Липсата на достатъчно цинк при жените също има значително влияние върху плодовитостта и желанието за деца. Това води до нарушения на менструалния цикъл, което от своя страна намалява вероятността за зачеване. Серумните концентрации на половите хормони естроген и прогестерон падат под нормалните граници. Рискът от малформации и усложнения по време на бременност – като отделяне на плацентата, спонтанни аборти и преждевременни раждания – също е значително увеличен. Не са редки случаите, когато новородените са недоносени.

Трябва да приемаме цинк с храната си всеки ден, тъй като тялото ни няма запаси от цинк. Обществото за хранителна медицина и диететика препоръчва дневен прием на 10 mg цинк, за кърмещи и бременни жени дори 25 mg. Както вече беше описано по-горе, храната, най-богата на цинк, е стридата. Следват говеждото, морската риба и морските дарове, млечните продукти (особено сиренето), яйцата и пълнозърнестите продукти.

Трябва да се помисли за добавяне на цинк, особено когато се наблюдават трудности при забременяването. Това означава, че трябва да попитате за подходящия цинков препарат в аптеката. Количеството цинк, погълнато с храната, често е недостатъчно.

ДОБАВЕТЕ ЦИНК, ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ С ЦИНКОВ АСПАРТАТ

Кликнете тук и ще намерите повече информация за продукта Уницинк®50 | Unizink®50!

Партньори аптеки