Омега-3-мастни киселини и техните ефекти

26.05.2022

Омега-3-мастни киселини и техните благоприятни ефекти за поддържане на нормалната мозъчна функция и зрение, за нормална сърдечна функция. Омега-3-мастни киселини са полиненаситени мастни киселини, които трябва да се приемат редовно чрез храната, тъй като човешкият организъм не може да ги синтезира сам.

Омега-3-мастни киселини и чревният микробиом

В едно 6-седмично рандомизирано интервенционно проучване, ефектът на омега-3 мастните киселини (500 mg/d) върху чревната флора е сравнен с този на пребиотика инулин (20 g/d). Инулинът значително увеличава Бифидобактериите и Lachnospiraceae. Омега-3-мастни киселини значително увеличават Coprococcus spp. и Bacteroides spp. и водят до намаление на Collinsella spp., които са свързани с развитието на мастен черен дроб. Инулинът води до значително увеличение на късоверижните мастни киселини: бутират, изовалерат и изобутират. Подобна е и ситуацията с омега-3-мастни киселини. Те също така значително подобряват концентрациите на изобутират и изовалерат и почти значително на бутират. Значителната пролиферация на Coprococcus, след добавяне на омега-3 мастни киселини, е положително свързана с нивото на изомаслена киселина и отрицателно свързана с богати на триглицериди липопротеини като липопротеини с много ниска плътност (VLDL) и липопротеини с много ниска плътност-триглицериди (VLDL-TG).

Заключение: Омега-3 мастните киселини също променят състава на чревния микробиом. Някои от техните ефекти върху сърдечно-съдовата система изглежда са свързани с това. Резултатите показват, че те имат и пребиотични свойства.

(Vijay A, Astbury S, Le Roy C et al. The prebiotic effects of omega-3 fatty acid supplementation: A six-week randomised intervention trial. Gut Microbes. Vol. 13, 2021, Issue 1).

Vitazell®-Omega меки капсули доставят на организма поне 167 mg EPA, поне 334 mg DHA и 24,2 mg естествен антиоксидант витамин Е на дневна доза (= 2 капсули). Маслото Ω-3, което съдържа, се получава от микроводораслото Schizochytrium. То е особено богато на EPA и DHA, без вкус, без генно инженерство, рибни протеини и без противоречивия оцветител – сулфитен карамел. Микроводораслите не са добити от морето, а са култивирани в специални контейнери, за да не съдържат никакви токсини.

В допълнение към Vitazell®-Omega меки капсули, Flavo-Natin® капсули съдържат пребиотика Инулин, витамин С, фолиева киселина, витамини В6, В12 и екстракт от зелен чай и лайка.

Омега-3-мастни киселини и депресия

Дълговерижната докозахексаенова киселина (DHA) на омега-3-мастни киселини играе специална роля от ранно детство до зряла възраст, и особено с благоприятните си ефекти върху психичното здраве. DHA допринася за поддържането на нормалната мозъчна функция. Тя е важна за освобождаването и функционирането на невротрансмитерите в мозъка. Има доказателства, че ниският прием на омега-3-мастни киселини увеличава риска от множество проблеми с психичното здраве, включително разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), аутизъм, биполярно разстройство, депресия и суицидни мисли.

(DiNicolantonio 11, O’Keefe The importance of marine omega-3s for brain development and the prevention and treatment of behavior, mood and other brain disorders. Nutrients. 2020 Aug 4;12(8):2333).

Високият прием на омега-3-мастни киселини, от друга страна, също намалява и рискът от депресивни симптоми при жени на средна възраст.

(Park S-1, Lee D-K, Kim B et al.: The association between omega-3 fatty acid intake and human brain connectivity in middle-aged depressed women. Nutrients. 2020 Jul 23;12(8):2191).

Омега-3-мастни киселини и рискът от смърт

Анализ на 17 проспективни кохортни проучвания, със среден период на проследяване от 16 години, установи, че общият риск от смъртност сред хората, чиято диета е богата на морски дълговерижни омега-3-мастни киселини (ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA)), е  значително по-нисък (с 15-18%), в сравнение на тези, чиято диета е бедна на тях. Изследователите наблюдават подобна връзка и при риска от смърт поради сърдечно -съдови заболявания, рак и болести по други причини. Заключение: По-високата консумация на омега-3-мастни киселини е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт.

(Harris WS, Tintle NL, Imamura F et al. Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies. Nature Communication (2021)12:2329)

С меките капсули Витацел®-Омега хранителните свойства на Омега-3-мастни киселини и естествения витамин Е се допълват взаимно. Те, както и всички останали съставки на препарата са от растителен произход и са подходящи за вегани и вегетарианци. В допълнение към благоприятните ефекти на Омега-3-мастни киселини, витамин Е (RRR-α-токоферол) е получен от природно растително масло. В сравнение с химическите произведени витамин Е, естественият витамин Е има редица предимства: Той е с най-висока биологична активност и в най-голяма степен помага за предпазване на клетките в организма от оксидативен стрес.

Партньори аптеки