Търсене
Close this search box.

Какво помага срещу сенна хрема?

19.04.2022

Сенната хрема е алергия, свързана с полени от растения, като например сърбеж в очите, раздразнена кожа, хрема и дори задух. Оплакванията на страдащите от алергии през пролетта са многобройни. Как да си облекчим страданията? Но какво е сенната хрема? Как възниква алергична реакция? Кога лети и какъв прашец? И преди всичко: какво помага срещу сенна хрема? Имаме най-добрите съвети за хора с алергия към полени.

Unizink® 50 | Уницинк®50 : Помага при сенна хрема!

Какво е сенна хрема?

Сенната хрема е името, дадено на алергия, свързана с полени от растения. Безвредният прашец попада в организма ни по въздуха. Там те се възприемат като опасност за имунната система на човека. Тялото реагира прекомерно. Последствията са симптоми като раздразнена кожа, възпалена лигавица и сълзене на очите.

Защо получавате сенна хрема?

Все още не са ясни причините за сенната хрема. Проучванията показват: предразположението да страдате от сенна хрема е наследствено. В случай, че родителите страдат от алергия, вероятността от алергия при детето е около 40-60%. Ако родителите страдат от същата алергия, вероятността е още по-голяма. Възрастните също не са имунизирани от това. Алергията към полени може да се появи на всяка възраст – дори ако не сте били засегнати в предишните години.

Вече 20% от общото население са засегнати – възходяща тенденция. Броят на страдащите от Алергии са били само 1-2% преди 100 години.

НИКАКЪВ ШАНС ЗА ПОЛЕНИТЕ

Сенната хрема никога не трябва да се подценява. Ако алергията към полени не се лекува правилно, алергията може да се разпространи. Ако останете неактивни, симптомите в очите и носа могат да преминат към по-дълбоките бронхи. Така че си струва да сте подготвени и да се борите с първите признаци на сенна хрема, например с цинк.

Ако сте алергични към ранни цветя винаги може да започнете да приемате Unizink® 50 | Уницинк 50 от началото на годината, като превантивна мярка. Благодарение на препарата, симптоми на сенната хрема като сърбеж в очите, кихане, умора, значително намаляват без никакви странични ефекти.

Сенна хрема при бременни жени и деца

Бременните жени и деца в частност страдат от алергии като сенна хрема. За да се изключат негативните последици за развитието на детето, трябва да бъдете особено внимателни по време на лечението. Но не се паникьосвайте: Има редица продукти, които бременните жени могат безопасно да приемат (например Unizink® 50 | Уницинк 50 ).

За да се изключат остатъчни рискове, трябва да се потърси помощ от лекар или алерголог.

Спорт

Друг специален случай: алергични атаки по време на тренировка. Някои алергии, например към пшенично брашно, се появяват само при извършване на упражнения. Ако искате да отидете на плуване, джогинг или колоездене след хранене, тогава леките алергични симптоми могат да доведат до тежък алергичен шок. Особено трудно е да се определи този тип алергия, тъй като типичните тестове не дават никакви резултати. Ако имате алергични симптоми, свързани със спорта, моля уведомете Вашия лекар за това.

Unizink® 50 | Уницинк 50 : Помага при сенна хрема!

ЦИНК ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА  

Въпросът на всички страдащи от сенна хрема е: Какво помага срещу сенната хрема?

Ако симптомите на сенна хрема вече ви притесняват, страдащите от алергии често разчитат на лекарства, за да си осигурят бързо облекчение. Често можете предварително да се предпазите от избухването на алергия: Микроелементът цинк помага да се поддържа имунната система. Това често може да предотврати появата на сенна хрема и други подобни.

Ние се снабдяваме с микроелемента цинк, особено чрез яйца, млечни продукти или месо. По време на сезона на сенна хрема обаче засегнатите могат внезапно да изпитат непоносимост. Те страдат от сърбеж в устата или внезапно подути устни. Човек говори за така наречената кръстосана алергия. Имунната система класифицира протеина, съдържащ се в храната, като заплаха. Причината е проста: структурата на протеиновите градивни елементи е подобна на тази на полените. Сега тялото неправилно оценява погълнатата храна като заплаха.

Това води до временна непоносимост. Дори по прицип да понасяте ядки без никакви проблеми, може да възникне алергична реакция по време на сезона на полените. Ако не ядете тези храни, съществува риск от недостиг на цинк. За компенсиране е препоръчително да се използват цинкови препарати (напр. Unizink®50).

Благодарение на специалното си защитно покритие, Unizink®50 преминава през стомаха невредим. Той влиза в действие само в тънките черва и освобождава микроелемента цинк. Там се усвоява оптимално от организма.

Друго предимство: Unizink®50 се дозира по такъв начин, че обикновено е достатъчна само 1 таблетка на ден.

Проучванията показват, че приемането на цинк може да доведе до намалено отделяне на хистамин. Хистаминът увеличава алергиите.

Правилно дозираният прием на цинк може да облекчи симптомите. По този начин и страдащите от алергии могат да се възползват от пролетта и топлия сезон.

Освен за облекчаване на алергични симптоми на сенната хрема, свързана с полени от растения, приемът на цинк може да помогне и при редица други заболявания!

9 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА СТРАДАЩИТЕ ОТ АЛЕРГИИ

Какво помага срещу сенна хрема? Лекарствата и капките за очи са типичните продукти при поленова алергия. Съществуват обаче редица други начини за облекчаване на симптомите по време на сезона на сенна хрема. Тези 9 съвета ще ви помогнат при сенна хрема:

  • ПРИБЕРЕТЕ НОСЕНОТО ОБЛЕКЛО

За да поддържате количеството прашец в стаята възможно най-малко, не сваляйте носеното облекло в спалнята.

  • ВЗЕМЕТЕ ДУШ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Вземете душ преди лягане и преди всичко измийте добре косата си.

  • ПРОВЕТРЕТЕ ПОДХОДЯЩО

Обърнете внимание на броя на полените при проветряване. Основно правило: Ако живеете извън града, проветряването е най-добре да става следобед или вечер. От друга страна, в градските райони е по-добре сутрин.

  • МРЕЖА ЗА ЗАЩИТА ОТ ПОЛЕНИ

Прикрепете мрежа за защита от полени към прозорците. Особено се препоръчва за спалните помещения, за да се намали замърсяването с полени.

  • НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕНТИЛАЦИЯТА В КОЛАТА

Ако притежавате кола, ви съветваме: Включвайте вентилацията само ако е инсталиран поленов филтър. Също така, ако е възможно, дръжте прозорците затворени през повечето време.

  • НЕ КОНСУМИРАЙТЕ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

Спрете да консумирате тютюневи изделия, за да не дразните лигавиците.

  • ПРАВЕТЕ ПРОМИВКА НА НОСА

Използвайте редовно душове за нос, за да изчистите лигавиците си от поленов прах.

  • ИЗБЯГВАЙТЕ ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА АЛЕРГИИ

Избягвайте причинителите на алергии (напр. треви или брези) в района. В пиковите часове на цветния прашец, винаги е полезно, засегнатите да останат в затворени помещения.

  • ПРИЕМАНЕ НА ЦИНК

Кожен тест

Обикновено през пролетта проблемът е, че не знаете точно кога алергията ще започне отново. За да се предпазите от реакция на организма на по-ранен етап, направете кожен тест. Тестът при лекар разкрива на кой прашец реагира имунната ви система. При така наречения кожен тест, върху ръката се прилагат различни алергенни вещества. Ако след кратко време се появят пъпки или зачервяване, това е индикация за алергия. Това ни носи сигурност за полените, които я причиняват и е добър начин за подготовка.

Кога да се предпазите?

За да знаете кога да се предпазите от поленова алергия или сенната хрема, свързана с полени от растения, е полезно да разгледате поленовия календар. Лешникът и елшата откриват сезона на цветния прашец всяка година. Докато мнозина биха очаквали той да започне през февруари или март, всъщност започва през декември. Това означава, че в средата на студения сезон някои страдащи от алергии вече могат да усетят първите симптоми. Пикът на броя на полените е през март. Симптомите на страдащите от алергия към бреза или бук стават забележими едва по-късно. Те достигат своя връх около април и май. Много хора са особено алергични към брезови дървета. Една от причините за това е, че брезата дава особено голямо количество цветен прашец.

ДОБРЕ ИНФОРМИРАН И ПОДГОТВЕН С АКТУАЛНИЯ ПОЛЕНОВ КАЛЕНДАР

Партньори аптеки