Търсене
Close this search box.

Чупливи нокти или красиви нокти?

02.03.2022

Ноктите се цепят, отчупват се, вече са изрязани, но не искат да бъдат красиви. Изисква се бърза помощ. Какво най-вече не трябва да правите? Как да се грижа за чупливи нокти? Какви са причините за чупливостта на ноктите? Как мога да ги предотвратя?

  • Опитвате със стотния втвърдител на нокти.
  • Експериментирате с лепила. Ако някое от тях попадне върху кожата ви ще имате друг проблем.
  • Използвате произволно цинкови вещества. По-специално евтините продукти от аптеката зад ъгъла не са решение. Освен това комбинацията от различни минерали и витамини няма смисъл, тъй като те понякога си пречат. Например тялото не може да абсорбира цинк, ако се доставя твърде много калций едновременно.

ПРАВИЛНА ГРИЖА ЗА ЧУПЛИВИТЕ НОКТИ

Най-добрата незабавна мярка за чупливи нокти: отидете при професионалист. Салонът за красота е първото ви пристанище. Разказвате подробно за проблема. След това обаче трябва да стигнете до същността на причината, независимо от козметичния резултат.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ЧУПЛИВОСТТА НА НОКТИТЕ?

След като сте подобрили малко външния им вид, траябва да проверите възможните причини. В крайна сметка маникюристката също не може да прави чудеса. По принцип си струва да отидете на лекар, ако не можете да определите причината или ако няма подобрение в средносрочен план.

Външни причини 

Външните влияния могат да доведат до разкъсване и отчупване на ноктите отново и отново. Първите три от тях са:

  1. Често миене на ръцете с агресивен сапун

  2. Контакт с гипс и почистващи препарати

  3. Лакочистител, съдържащ ацетон или некачествен лак за нокти.

Първите две причини обикновено са свързани с работата. Редовното измиване на ръцете със сапун е силно препоръчително и не е основен фактор за чупливи нокти. Ако е така, много вероятно е да има и други причини.

Вътрешни причини 

Такива причини за липса на красиви нокти са например:

  1. Дефицит на витамини: Тук има две възможности: Или диетата е с особено ниско съдържание на витамини, или има лекарства и заболявания, които пречат на витаминния баланс. Можете да изясните и двете в разговор със семейния си лекар.
  2. Липса на микроелементи ( като Цинк и Магнезий )
  3. Кожни заболявания ( гъбички по ноктите, псориазис )

По-рядко това са и лекарства, които пречат на витаминния баланс или заболяване на щитовидната жлеза, които увреждат ноктите.

Ако приемът на витамини е добър, не така лесни са нещата с минералите. Посягането към плодовата купа е достатъчно, за да поддържате баланса на витамините на добро ниво. Обаче за диета, богата на минерали, много повече зависим от балансираното хранене. Например, недостигът на минерала Цинк е много по-вероятна причина за чупливи нокти отколкото липсата на витамини. Освен това чупливи нокти са първата индикация за недостиг на Цинк. Следователно справянето с болни нокти е още по-важно. Тъй като цинкът е от съществено значение и за имунната система, хормоналния баланс и детоксикиращите процеси в организма, неговият дефицит често се изразява в повишена податливост към заболявания, нарушения на растежа и проблеми с кожата, косата и ноктите.

ПРЕДОТВРАТЕТЕ ЧУПЛИВОСТТА НА НОКТИТЕ

Ако нямате или не сте имали чупливи нокти, значи правите всичко, както трябва за красиви нокти. За да сте сигурни, проверете по-добре дали можете да отстраните някое от нещата, които причиняват чупливи нокти. За ноктите ви обаче не е достатъчно да обръщате внимание само на храненето. Тъй като симптомите на дефицит се проявяват бързо върху кожата и ноктите. Основата на това е, че метаболизмът се нарушава от недостиг на Цинк. Това понижава хормоните на растежа. Ноктите първоначално стават тънки и чупливи, преди окончателно да се разрушат. Организмът не успява да изгради достатъчно ново вещество, за да образува здрави и красиви нокти.

Поради постоянното нацепване ноктите вече не растат. Понякога по чупливите нокти има и малки бели петна или точки. Ако се появи един или повече от тези симптоми, е много вероятно да има недостиг на микроелемента Цинк. Това трябва да се отстрани възможно най-скоро, тъй като в противен случай може да настъпи по-сериозно увреждане на организма.

Храните, съдържащи цинк, и цинковите заместители могат да помогнат.

Само част от цинка, погълнат с храната, всъщност може да бъде усвоен от тялото. Следователно храни с високо съдържание на цинк трябва да присъстват в менюто няколко пъти на ден. Добри източници на цинк са пълнозърнести продукти, овесени ядки, яйца, соя, бобови растения и ядки. Храните, богати на желязо, по-специално забавят усвояването на цинк и поради това трябва да се консумират отделно.

Тези, които не успеят да си набавят достатъчно количество цинк с храната, могат да прибегнат до цинкова терапия. Винаги трябва да се отбележи, че добавките с желязо също могат значително да забавят или дори да намалят абсорбцията на цинк. Следователно винаги трябва да има няколко часа между приема на цинк и железен препарат.

Активна съставка в Уницинк® 50Unizink® 50: Цинк-Аспартат. Области на приложение: При недостиг на цинк, когато не може да бъде отстранен с храненето. Дозировка: 1 стомашно-устойчива филмирана таблетка, веднъж дневно.  Кьолер Фарма, Alsbach | Germany.  За допълнителна информация прочетете листовката и попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Партньори аптеки