Търсене
Close this search box.

Укрепване на имунната система с цинк

22.10.2023

Много често хората страдат от настинка или грипоподобна инфекция, но с цинк постигаме укрепване на имунната система по нежен начин. През студените дни вирусите отново си вършат мръсната работа, като много от хората страдат от постоянна хрема. Ако не внимаваме, бързо ще хванем неприятна кашлица или завършим с грипоподобна инфекция.

Вероятно си спомняте последната болезнена настинка?! Какво можете да направите, когато здравословното хранене, горещият чай и топлото облекло не помагат?! Благодарим на прибързано предписаните антибиотични рецепти (които обаче са неефективни срещу вирусите на настинката)?!

Но какво укрепва имунната система?

Според статистиката ние настиваме общо 200 пъти през живота си – възрастните са обхванати от настинка средно два до пет пъти годишно. Как може да се насладите отново на зимата? С нашия „вътрешен“ съвет зимата без настинка е повече от вероятна! Защото: Хилядите потребители на цинк не могат да грешат! Силна имунна система благодарение на цинка!

Помислете върху следните 5 точки и постепенно ще се приближите до зимата без настинка!

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

С балансирана диета, която осигурява на тялото всички необходими витамини, минерали и микроелементи, вие сте една крачка пред обикновената настинка. Тук се препоръчва особено средиземноморската диета, тъй като това е най-здравословния начин на хранене (напр. домати, маруля, патладжани, портокали, маслини, чушки, чесън, риба). Но също така с боровинките и съдържащите се в тях вторичните растителни вещества, можете да предотвратите грипоподобни инфекции.

движение

Редовните упражнения на чист въздух, напр. разходките и спортът укрепват имунната система. Само пет пъти седмично за около 20 минути намаляват наполовина риска от настинка. Но не забравяйте да пазите главата и краката си на топло, когато сте на открито. Защото, когато се охладят, кръвоносните съдове се свиват и притокът на кръв се намалява. По този начин имунните клетки са блокирани да навлизат в лигавиците, имунната система е отслабена и патогените лесно се справят с това.

ДОСТАТЪЧЕН СЪН

Препоръчват се осем часа сън за укрепване на защитните сили. Тялото отделя вещества по време на фазите на дълбок сън, без които не бихме могли да спим дълбоко. Тези вещества обаче имат ефект и върху имунната система, като подобряват способността на имунната система да се защитава. Освен това телата ни се регенерират по време на сън, възпалението намалява, белите кръвни клетки се обновяват.

ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

Смехът увеличава броя на Т лимфоцитите в тялото и по този начин подобрява имунната система. От друга страна, ние възприемаме стреса като обременителен и той ни разболява. Когато сме под отрицателното му въздействие, се стимулира отделянето на хормоните на стреса кортизол и адреналин. Те отслабват имунната ни система и парализират защитните сили. Затова се опитайте да се наслаждавате на ежедневието в добро настроение и спокойствие!

ЦИНК

Не винаги е възможно да се възползваме пълноценно от горните точки в напрегнатите ни времена. Микроелементът цинк е вътрешния съветник на имунната ни система! Цинкът участва в работата на имунната система на всички нива и поддържа редица защитни сили. Следователно недостигът на цинк води до увреждане на имунната система. В България максималните нива на дневен прием е 15 mg. Високите загуби на цинк намаляват работоспособността, отслабват организма и го правят по-податлив на инфекции. Като превантивна мярка цинкът укрепва имунната система и незабавно прави вирусите и бактериите безвредни. Също така Цинкът съкращава продължителността на настинката. В Unizink®50 активната съставка цинк е свързана със собствения протеинов компонент на организма- аспарагинова киселина. Тази връзка спомага той да се абсорбира особено добре в тънките черва и да се предаде на органите. Недостигът на цинк може да бъде компенсиран с този препарат. Не само по време на бременност и кърмене, но и като диабетик, спортист или възрастен човек, вие ще се възползвате от зимата без настинки!

С цинк изграждаме и укрепваме имунната си система по нежен начин, за да преминем през студените зимни месеци без настинка или грипоподобна инфекция. 

Партньори аптеки