Търсене
Close this search box.

Дискомфорт с простатата …

02.06.2021

Дискомфорт с простатата е проблем, особено сред мъжете в разцвета на силите им. И дали това е свързано с недостиг на цинк?! Обикновено става ясно през втората фаза на растеж на простатата.

ЕТАПИ НА РАСТЕЖ НА ПРОСТАТАТА

Първи етап на растеж          

Първата фаза на растеж се повява през пубертета. Всъщност само по това време простатата разбира истинското си значение. Основната задача на простатата е производството на секрет, млечна течност. В него плуват сперматозоидите. Тяхната подвижност не би била възможна без млекоподобната течност. По-конкретно, масата на жлезите, които произвеждат течност, се увеличава. Това позволява на юношата да достигне полова зрялост.

Втора фаза на растеж             

Втората фаза на растеж (Увеличаване на простатата) започва още от двадесет и петата година от живота. Това само по себе си не е проблем. Смята се, че растежът на простатата е част от процеса на стареене. Причината за растеж все още не е научно проучена до последния детайл. Най-очевидната и в същото време най-често срещаната теория е, че хормоналният баланс при мъжете се променя. Това се случва около четиридесетгодишна възраст. Все повече се говори и за „менопауза “при мъжете. По тази тема може да се каже, че медицинските специалисти днес знаят много за промените в хормоналния баланс при жените. В сравнителна перспектива познанията за хормоналния баланс при силния пол са почти незначителни. Учените подозират комбинация от различни причини за уголемената простата. Много вероятно една от тези причини да е хормоналната промяна.

ДИСКОМФОРТ НА ПРОСТАТАТА

Факт е, че уголемяването на простатата може, но не трябва да води до проблеми, като дискомфорт с простатата.  Уролозите предполагат, че много мъже имат увеличена простата, но не страдат от симптоми. Изчислено е обаче, че поне една трета от мъжете страдат от симптоми на уголемена простата.

Типичните симптоми, дължащи се на уголемена простата, включват:

  • ПОВИШЕНО УРИНИРАНЕ
  • ПОЗИВИ ЗА УРИНИРАНЕ
  • ПО-ЧЕСТО УРИНИРАНЕ ПРЕЗ НОЩТА
  • СРАВНИТЕЛНО СЛАБ ПОТОК ОТ УРИНА
  • ЗАБАВЕНО ИЗПРАЗВАНЕ НА УРИНА
  • УРИНАРНО ЗАЕКВАНЕ ИЛИ ДОРИ КАПЧИЦИ
  • НЕПЪЛНО ИЗПРАЗВАНЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (след кратко времеима  подновено желание за уриниране и не е причинено от прекомерен прием на течности)
  • НЯМА УСЕЩАНЕ ЗА ИЗПРАЗВАНЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Ако страдате от някой от тези симптоми, свързани с дискомфорт на простатата, препоръчително е да говорите със своя семеен лекар или уролог.

ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ С ПРОСТАТАТА

Годишния превантивен медицински преглед е най-елементарен. Само по този начин промените могат да бъдат разпознати на ранен етап и при необходимост да бъдат лекувани. Тъй като злокачествените промени в простатата са на второ място по диагноза при мъжете, след рак на белия дроб, изследването трябва да бъде задължителна програма от 45-годишна възраст, особено след като в по-голямата част от случаите това е доброкачествено и до известна степен естествено увеличение на простатата.

Има основно три метода за лечение:

1. РЕДОВЕН КОНТРОЛ НА РАЗМЕРА НА ПРОСТАТАТА
2. ЛЕКАРСТВА
3. ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

Трябва да се потърси уролог, особено ако вече има симптоми на увеличена простата. Чрез целенасочени запитвания и прегледи може да се стеснят причините за оплаквания и да се препоръча разумна терапия.

ПРЕДОТВРАТЕТЕ ДИСКОМФОРТА С ПРОСТАТАТА

Най-добрата профилактика за предотвратяване на дискомфорт с простатата са редовните прегледи. Прилага се поговорката „опасност разпозната, опасност предотвратена“. Не са научно доказани допълнителни предпазни мерки. Има смисъл обаче да водите здравословен начин на живот. Освен избягване на стрес, прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене, необходимо е и достатъчно сън. Балансираната диета също е важна. Изследванията върху простатата и цинка дават първоначални индикации за положителното влияние на Цинка.

Кликнете тук и купете –> Уницинк® 50 | Unizink® 50

Активна съставка: Цинк-Аспартат. Области на приложение: При недостиг на цинк, когато не може да бъде отстранен с храненето. Дозировка: 1 стомашно-устойчива филмирана таблетка, веднъж дневно.

За допълнителна информация прочетете листовката и попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Партньори аптеки