Търсене
Close this search box.

Проблеми с косата …

12.05.2021

Проблеми с косата, като крехка и чуплива коса, преждевеременно посивяване и дори косопад, са често причинени от дефицит на цинк.

Косата винаги е била нещо повече от прическа. И до днес не е необичайно да се направи „политическо изявление“ относно подстригването или цвета на косата. Точно както бизнесмена или политика се гордеят с най-съвременното подстригване и музикантите с падащите си гриви, така и футболистите често предизвикват толкова сензация с най-новата си прическа, колкото и с техните спортни постижения. Нищо чудно тогава, че косопадът е кошмар за всички страдащи. И въпреки това, мъжете без коса се считат за секси – при условие, че плешивата глава е добре поддържана.

БОЛЕСТИТЕ НА КОСАТА, ЧЕСТО ПРИЧИНЕНИ ОТ ДЕФИЦИТ, СА:

КОСОПАД

КРЕХКА И ЧУПЛИВА КОСА

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПОСИВЯВАНЕ

КОСОПАД – какво е това?

Възрастен човек има около 100 000 косми на главата си. Говори се и за косми по главата или косми по скалпа. В допълнение към космите по скалпа има и косми по тялото. Що се отнася до проблеми с косата, в повечето случаи се има предвид видимата загуба на коса на главата. Нормално е всеки ден да падат от 50 до 100 косъма. Колко коса има паднала, всъщност зависи от навиците за поддържане. Ако косата се измива и сресва всеки ден, приблизително същото количество коса ще пада всеки ден. Ако косата се измива нередовно, по-малко косми ще падат в дните без измиване на косата и съответно повече, в дните с измиване на косата. Ако броят на падащите косми се увеличи, загубата на коса обикновено се забелязва върху четката или гребена.

Как да разбера дали имам косопад?

Моля, не се паникьосвайте. Косата, която се улови в гребена или в четката по време на разресването, е напълно нормална. Преброяването на косата също не е препоръчително. Колебания могат да възникнат, но биха били само тревожни. Ако се съмнявате за проблеми с косата, струва си да потърсите съвет от трети страни. Но моля ви, не питайте роднините или дори партньора си. Какво ще каже? – ”Мисля, че може да имаш косопад, скъпа.“ Вероятно партньора ви никога не би се заинтересувал сериозно.

Има два въпроса, на които трябва да се отговори:

 1. Имам ли косопад?

Намалява ли видимата плътност на косата ( ефлувиум )? Тогава експертите говорят за видима загуба на коса ( алопеция ), обезкосмяване.

 1. Имам ли смяна на косата?

Косопадът се забелязва въз основа на броя на космите, но плътността на косата не намалява видимо? Тогава вероятно има повишена смяна на косата. Фазата на растеж на косата е по-кратка. Косата пада по-бързо, но освен това, всичко друго е наред.

ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАД

По принцип трябва да се консултирате с лекар, ако подозирате, че имате проблеми с косата. Вероятно те могат да ви помогнат по-бързо, ако вече сте се замислили върху следващите точки.

Голямо разнообразие от влияния може да доведе до сближаване на фазите на растеж на косата. В този случай лекарите говорят за „синхронизиране на фазите на растеж на космените „фоликули“. Казано по-просто, значително повече коса от обикновено преминава във фаза на преход почти по едно и също време и съответно пада два до три месеца по-късно – това не е нищо повече от косопад. Интересно е да поговорите с лекаря дали през последните няколко месеца се е случило едно от следните неща:

 • Хормонална промяна
  • Пубертет
  • Промяна на метода на (хормонална) контрацепция
  • Раждане
  • Менопауза
 • Прием на лекарства, например за лечение на съдови заболявания
 • Фази на екстремен, емоционален стрес
 • Краш диети
 • Висока температура
 • Сезонна промяна – „Смяна на палтото“ се среща при някои хора през пролетта и есента. В този случай просто изчакайте, загубата на коса е временна.

Ако се наблюдава повишена загуба на коса в продължение на няколко месеца (в медицината това е около 6 месеца), нито една от изброените точки не е причината. Тогава става въпрос за хронична загуба на коса. Тогава Вашият лекар е най-вероятно да диагностицира „хронична Алопеция“. Тя е и първата контактна точка за по-нататъшно лечение. Тъй като всяка причина трябва да бъде идентифицирана от професионалист и в крайна сметка изисква индивидуално лечение. За разлика от точните причини по-горе, съществуват и други възможни причини за загуба на коса.

Дългосрочна употреба на лекарства със страничен ефект от косопад, примери:

 • Алопуринол
 • Бета-блокери
 • Метилфенидат
 • Фибрати
 • Фенпрокумон
 • Ретиноиди
 • Статини
 • Тамоксифен
 • Валпроева киселина

Основни заболявания:

 • Дисфункция на щитовидната жлеза
 • Гъбични заболявания на скалпа
 • ХИВ
 • Сифилис
 • Дефицит на желязо (при жени)

НАСЛЕДСТВЕН КОСОПАД

Както при мъжете, така и при жените, наследствената загуба на коса („андрогенетична алопеция“) е най-често срещаната. Като цяло това е около 95% от всички случаи на косопад от този характер. „Андрогенетична алопеция“ означава нещо като „косопад поради мъжки хормони“. Той се основава на генетично обусловена свръхчувствителност към „дихидротестостерон“, междинен продукт на метаболитния процес с тестостерон.

Първите признаци за проблеми с косата се появяват на възраст между 30 и 40 години. Обикновено започва при мъжете с отстъпваща линия на косата. При жените има няколко възможности:

 • Фронталната линия на косата се задържа и зад нея има дифузно изтъняване на косъма.
 • Създава се така наречения „модел на коледно дърво“. Плътността на косата над челото е намалена, преминава по раздялата и се стеснява към задната част на главата.
 • (Фронталната) линия на косата се движи назад, подобно на тази на мъжа.

Следното се отнася за всички форми: „Ако не се предприеме лечение, косопадът ще напредва непрекъснато“. Когато достигнат 70-годишна възраст, 80% от мъжете и 40% от жените са засегнати. Обикновено това явление се появява първо в края на жизнения цикъл.

ТОЗИ ПРОДУКТ МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОНЛАЙН

Активна съставка: Цинк-Аспартат. Области на приложение: При недостиг на цинк, когато не може да бъде отстранен с храненето. Дозировка: 1 стомашно-устойчива филмирана таблетка, веднъж дневно.

За допълнителна информация прочетете листовката и попитайте Вашия лекар или фармацевт.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ДИЕТАТА

Поради тази причина е препоръчително засегнатото лице да промени диетата си, така че да регулира домакинството си с храни, богати на цинк. Това означава, че той осигурява менюто си с разнообразна храна. Хората, които страдат от косопад и не ядат колбаси или месо, трябва да използват животински продукти.

Храните с много цинк включват черен дроб, скариди и стриди, както и пуешко месо и твърдо сирене. Млечните продукти също съдържат относително висок дял на цинк. Препоръчителните храни са също слънчогледови семки, лешници и бразилски ядки, както и царевица и пълнозърнест хляб. Ако засегнатото лице промени диетата си, силната загуба на коса често изчезва. Това означава, че тялото отново има достатъчно цинк. Все пак се препоръчва кръвен тест. Това дава на засегнатите сигурността, че вече нямат проблеми с косата и дефицит на цинк.

Ако дефицитът на цинк продължава, въпреки всички усилия, добавките с цинк от аптеките или дрогериите могат да помогнат. Тези препарати гарантират, че недостигът на цинк се покрива. Въпреки това, дозата от 10 до 15 милиграма цинк/ на ден, не трябва да се надвишава. Предозирането дори може да доведе до отравяне с цинк.

ТОЗИ ПРОДУКТ МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОНЛАЙН

Активна съставка: Цинк-Аспартат. Области на приложение: При недостиг на цинк, когато не може да бъде отстранен с храненето. Дозировка: 1 стомашно-устойчива филмирана таблетка, веднъж дневно.

За допълнителна информация прочетете листовката и попитайте Вашия лекар или фармацевт.

КРЕХКА И ЧУПЛИВА КОСА

Цинкът е един от най-важните микроелементи при хората. Среща се във всички телесни тъкани и телесни течности. Цинкът е особено концентриран в косата, наред с други неща.

Клетъчното делене за растежа на косата не работи, ако няма цинк или има много малко наличие на цинк. Всъщност косата има значителна нужда от минерала цинк. Цинкът участва в образуването на креатин и колагени, компонентите на косата. Колагенът образува съединителната тъкан, която закрепва косата в кожата. Също така е важно за цялата структура на косата. Следователно редовният и преди всичко достатъчен прием на цинк е важен за здравословния растеж и съответната устойчивост на косата.

НЕДОСТИГЪТ НА ЦИНК РАЗРУШАВА СТРУКТУРАТА НА КОСАТА И ВОДИ ДО ЗАГУБА НА КОСА

Недостигът на цинк се вижда болезнено върху косата. Обикновено корените на косата са обогатени с цинк, като компонент на структурния протеин, цинкът помага за възстановяването на косата. Недостигът на цинк прави косата тънка. Ако косата стане крехка и чуплива, това първоначално е индикация за лек дефицит. Ако е дошло времето, трябва спешно да се предприеме нещо за недостига на цинк. Микроелементът не може да се съхранява в тялото, така че трябва да се приема редовно с храната.

50 ПРОЦЕНТА ОТ ВСИЧКИ ХОРА СА НЕДОСТАТЪЧНО СНАБДЕНИ С ЦИНК

Според проучвания на СЗО (Световната здравна организация) почти половината от хората не консумират достатъчно цинк. Причината е модерната диета, която често е много силно обработена и поради това не осигурява достатъчно микроелементи. За здрав възрастен трябва да е достатъчна средна стойност от 15 mg на ден.

ЗДРАВОСЛОВНАТА ДИЕТА СЪЩО ПРЕДОСТАВЯ ДОСТАТЪЧНО ЦИНК

Доказано е, че едностранчивата или лоша диета (включително вегетарианска диета) причинява недостиг на цинк. Чрез промяна на вашата диета и съставяне на балансирана и здравословна диета, всеки може да гарантира, че тялото се снабдява с достатъчно цинк всеки ден. Добри източници на цинк са говежди или птичи черен дроб, риба, особено карантия, стриди и скариди, мляко, сирене и яйчни жълтъци, бобови растения, царевица, овесени ядки.

Цинкът е един от най-важните микроелементи при хората. Среща се във всички телесни тъкани и телесни течности. Цинкът е особено концентриран в косата, наред с други неща.

ЦИНКЪТ Е ЖИЗНЕНОВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ ЗА КОСАТА

Редовният и преди всичко достатъчен прием на цинк е важен за здравословния растеж и устойчивост на косата.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПОСИВЯВАНЕ

Посивяването на косата е част от естествения процес на зрялост и стареене. Не всички сиви коси обаче могат да бъдат причислени само към напредващите години. Ако това явление се случи относително рано в живота или при обостряне, са възможни симптоми на дефицит. Твърде малко цинк може да превърне косата в сива.

КАК КОСАТА СТАВА СИВА?

Прави впечатление, че внезапната безцветност на практика никога не засяга само една част от косата. Изведнъж се забелязва яркост по цялата дължина, която може да стигне до блестящо бяло. Структурата става значително по-крехка. Когато косата е къса и посивее привлича погледите заради цвета си и изглежда по-стегната и малко по-плътна.

Причината за това е, че когато косата посивее, тя не губи цвета си, а коренно променя структурата си. Въздухът прониква в плътната нишка на косъма и го превръща в малка тръбичка. В резултат на това косата сега изглежда полупрозрачна. Оригиналният цвят все още се запазва в сивата коса, но ефектът на тръбата само загатва за него. Колкото по-добро е снабдяването с микроелементи като цинк, толкова по-дълго може да се запази структурата на косата.

ПРИЧИНИ ЗА ПОБЕЛЯВАНЕ НА КОСАТА

С течение на времето косата просто посивява. Безспорно: сивата коса е естествен спътник на стареенето. Това предимно нежелано явление обаче често има редица други причини. Един от тях са симптомите на физически дефицит. Ако косата не получава достатъчно витамини и минерали – особено цинк – скоро тя вече не може да задържи напрежението върху плътната структура, която кара цвета да блести. Въздухът прониква – и отново има още една сива коса на главата. Тогава няма връщане назад. Ето защо предпазните мерки са от решаващо значение, за да се избегне побеляването на косата възможно най-дълго.

Какво може да направи Цинкът за косата?

Нашето тяло трябва да поглъща цинк с храната, защото не може да го произведе сам. Не можем да съхраняваме този елемент, така че е изключително важно да осигурим редовен прием на цинк. Недостигът на цинк може да повлияе отрицателно на здравето на косата, кожата и ноктите.

Не само преждевременното посивяване е възможна последица от недостиг на цинк, но дори косата може да започне да пада. Анализът на косата може да покаже дали се съдържа достатъчно цинк в нейната структура. Ако има дефицит, има смисъл да се вземат бързи мерки за противодействие с проблемите с косата. Съществуват редица храни с относително високо съдържание на цинк. Цинкът се предлага и като лекарствен продукт, и като хранителна добавка. Косата, която вече е сива, може да си върне цвета само чрез изкуствени средства. Навременната профилактика обаче прави възможно снабдяването на косата с всички необходими вещества, така че тя да остане здрава и жизнена възможно най-дълго.

Партньори аптеки