Търсене
Close this search box.

Инструкции за приемане на допълнително Цинк

27.04.2021

С ежедневно приемане на 10-15 mg допълнително цинк към нормалната храна, дефицитът на цинк може да бъде компенсиран отново. Според нашето наблюдение това се случва нормално в рамките на 60-100 дни, ако няма нарушения на абсорбцията.

Препоръчително е например да започнете с една таблетка Unizink 50 / Юницинк 50. В случай на съществуващи бъбречни заболявания, цинкът трябва да се приема само след задълбочена оценка на съотношението риск-полза.

Абсорбцията на Цинк може да бъде нарушена от едновременния прием на Калций, Мед, Желязо или Магнезий.

Поради това такива комбинирани продукти са неподходящи за целенасочен прием на цинк.

В Уницинк® 50 | Unizink® 50 активната съставка Цинк е свързана със собствената аминокиселина на организма „аспарагинова киселина“ (= Цинк Аспартат). В резултат на това цинкът се абсорбира отлично, използва и понася от организма.

В Уницинк® 50 се използва ентерична филмирана таблетка. Те преминават през стомаха, без да бъдат атакувани от стомашната киселина и отиват направо в тънките черва. Това оптимизира усвояването на цинк и същевременно предпазва стомаха.

По искане на Европейската комисия Панелът по диетични продукти, хранене и алергии към Европейския орган по безопасност на храните ( EFSA ) е бил помолен да изготви научно становище относно референтните стойности за хранителен прием на цинк.

Среден дневен прием на цинк за различни възрастови групи*:

Възрастови групи
мг/ден
0-6 месеца2
7-12 месеца3
1-3г.4.6 – 6.2
3-10г5.5 – 9.3
подрастващи6.8 – 14.5
възрастни8.0 – 14

*Научно становище за диетични референтни стойности за микроелемента цинк – БАБХ, д-р Надя Сертова (EFSA Journal 2014;12(10):3844).

Наред с желязото, цинкът е един от най-важните микроелементи за организма. Обикновено доставката на цинк идва от ежедневната храна. Според проучвания на Световната здравна организация (СЗО) обаче може да се предположи, че понякога се получава значителен недостиг. Причините за това може да са тенденцията към диета с ниско съдържание на говеждо месо и интензивно земеползване. Но отделни фактори като силен стрес също могат да допринесат за недостига на цинк.

Цинкът присъства във всяка клетка, но само 2000 до 3000 mg (масата на малка монета) се съдържа в цялото тяло. Следователно дори леките недостатъци могат да имат сериозни последици за физическото и психологическото благосъстояние.

Примери за богати природни източници на цинк са стриди, говеждо филе или черен дроб. Поради това вегетарианците, особено тези, които спират да ядат месо само като възрастни, са особено склонни към недостиг на цинк.

За да идентифицирате възможните рискове на ранен етап, препоръчваме Ви да провеждате Тест за цинков дефицит на Вашите пациенти веднъж годишно. И разбира се ако е необходимо, да се прилага допълнителен прием на цинк. Този тест и допълнителния прием на цинк не са заместител на по-нататъшни диагностични и терапевтични мерки.

Партньори аптеки