Търсене
Close this search box.

Проблеми с кожата и нужда от цинк

27.05.2022

Човешкото тяло има нужда от микроелемента цинк при различни метаболитни проблеми с кожата и по-специално при растежа, клетъчното делене и обновяване, както и укрепването на имунната система. В медицината често се използва за лечение на кожни заболявания. Цинкът придобива значение през последните години с помощта си при огнищата на възпаление на кожата.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СА:

АКНЕ

НАПУКАНИ ЪГЛИ НА УСТАТА

ХЕРПЕС НА УСТНИТЕ И ГЕНИТАЛИИТЕ

СУХА КОЖА

ТРУДНО ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА РАНИ

АКНЕ

Причини за образуването на акне

За повечето хора болестта започва през пубертета. Причината е повишено производство на тестостерон. Но не самият полов хормон причинява акне. По-скоро образува съединение с помощта на ензима 5-алфа-редуктаза, което е известно като 5-алфа-дихидротестостерон. При някои хора рецепторите на мастната жлеза са свръхчувствителни, което води до повишено производство на себум.

По време на този процес себумните жлези се разширяват. Допълнителните удебелявания върху кожата пречат на освобождаването на секрет. Мастните жлези се запушват и в резултат се образуват комедони. Някои от тях могат да се разглеждат като черно оцветяване на кожата. Достига се първият етап на акнето. Ако себумът вече не може да изтече от комедоните, те се възпаляват. Бактериите, които проникват през огнищата на възпаление през кожата, влошават заболяването. Развиват се язви, които могат да се отворят и да оставят трайно увреждане на кожата.

Как минералът Цинк може да помогне?

Микроелементът Цинк регулира, наред с другите неща, баланса на мастните киселини в кожата. Той също така участва в клетъчното делене. Ако присъства в достатъчно количество в организма, той забавя ензима 5-алфа-редуктаза. В резултат на това може да се образува по-малко 5-алфа-дихидротестостерон. Това е основата на причините за развитието на акне.

Цинкът също укрепва имунната система. Силната защита може да предотврати развитието на възпалителни процеси. Не на последно място, микроелементът е в състояние да унищожи определени бактерии като стафилококи. Говори се за дезинфекционен ефект.

Повлияване на акне с цинкови продукти

Научните изследвания показват, че организмът на засегнатите от акне не съдържа достатъчно Цинк.

От една страна, повлияването на състоянието е свързано с компенсиране на недостига на Цинк. Предлагат се различни препарати за това под формата на таблетки или като цинкова терапия. 

Също така е важно диетата да се адаптира. Приемът на хормоноподобни вещества може частично да бъде намален чрез приема на Цинк. Това води до по-малко странични ефекти.

От друга страна, на засегнатите се предлагат цинкови мазила, които се прилагат върху съответните зони. Те изсушават огнищата на възпаление, намаляват количеството мазнини в кожата и регулират производството на себум. Тъй като цинковите мехлеми се абсорбират само частично в кожата, засегнатите се съветват да ги използват вечер по визуални причини. 

Положителен ефект е установен при повлияването на акнето с Цинк. Състоянието на засегнатите се подобри, което може да се отдаде на участието на микроелемента в различни процеси.

НАПУКАНИ ЪГЛИ НА УСТАТА

Напуканите ъгли на устата са не само неприятни за гледане, но и могат да бъдат изключително неудобни и болезнени. Една от причините за напукани ъгли на устата също може да бъде недостиг на цинк. Но какво помага за избягването на напуканити ъгли на устата?

Първото и най-важно е заинтересованото лице да знае защо продължава да има напукани ъгли на устата си. Може да са вирусни или бактериални инфекции, Заболявания като захарен диабет, невродермит, както и различни алергии могат да доведат до отслабване на имунната система. Отслабената имунна система, във връзка с основните заболявания, може да бъде отговорна за напуканите ъгли на устата. Друга причина е недостигът на цинк.

Имунната система може да бъде непокътната само ако има достатъчно цинк.

Цинкът може да бъде намерен в:

Яйца

Мляко

Зърнени храни

Ако обаче лекарят открие недостиг на цинк по време на кръвен тест, само храната вече не е достатъчна за отстраняване на това. Това означава, че засегнатото лице трябва да покрие недостига на цинк с помощта на цинкови терапевтични средства.

Друга причина за напукани ъгли на устата е дефицитът на желязо. И тук лекуващият лекар изяснява дефицита на желязо с помощта на кръвен тест. Желязо може да се намери в червените плодове, бобови растения, както и в червеното месо или пълнозърнести продукти. Портокаловият сок също е източник на желязо. Недостигът на рибофлавин може да бъде друга причина пациентът да страда от напукани ъгли на устата. Този витамин В2 се съдържа в месото, както и в пълнозърнести продукти или млечни продукти.

Ако пациентът страда от напукани ъгли на устата поради недостиг на цинк, основната помощ е да се регулира цинковия баланс в кръвта. Това означава, че пациентът не само трябва да консумира цинк чрез храна, но също така трябва да опита цинкови терапевтични средства за регулиране на цинковия баланс.

Уницинк® 50 : осигурява дневната доза от основния микроелемент цинк. В Уницинк® 50  цинкът е свързан с аминокиселината „Аспарагинова киселина“ (цинк аспартат). Този органичен цинков комплекс може да бъде бързо и лесно абсорбиран от тънките черва и впоследствие, ефективно разпределен в органите на тялото. Нужни са няколко седмици прием, за да може цинкът да достигне до необходимите нива и неговата ефективност да бъде забелязана в организма.

ТОЗИ ПРОДУКТ МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОНЛАЙН

ХЕРПЕС НА УСТНИТЕ И ГЕНИТАЛИИТЕ

През студения сезон продължаваме да виждаме възпалените места на устните на нашите близки и не рядко усещаме изтръпване на горната или долната устна. Възпалените места и подуването на устната е вид херпес. Известен като „Херпес Лабиалис“. Изчислява се, че 85% от населението на света е заразено с херпесен вирус тип 1, който причинява херпес. Това прави херпеса едно от най-често срещаните инфекциозни заболявания на кожата изобщо. 

По-малко известни, но поне толкова неудобни, колкото везикулите на устната, са везикулите на гениталиите. Добрата новина: Гениталният херпес е по-рядко срещан и има приблизително 30% разпространение. Лошата: Гениталният херпес, подобно на херпеса на устните, е инфекция през целия живот, която продължава да се връща.

ХЕРПЕС НА УСТНИТЕ

Какво предизвиква херпес на устните?
Кое е най-доброто лечение?
Как можете да предотвратите херпес?

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Какво задейства гениталния херпес?
Какво да се прави в случай на огнище?
Как можете да предотвратите генитален херпес?

КАКВО ПРЕДИЗВИКВА ХЕРПЕС?

Причината и причинителят на херпес е херпес симплекс вирус тип 1. Вирусът обикновено е спящ в тялото. В комбинация с отслабена имунна система вирусът избухва. Всички фактори, които отслабват имунната ни система, са рисков фактор. Важното при херпеса е, че веднъж заразен, вирусът остава в тялото за цял живот. Предаването често се извършва от майка на дете.

Вирусът попада в тялото по два начина:
 1. Инфекция от замърсяване
  • мръсни съдове като чаши, чинии или прибори за хранене
  • както и с кърпи (съществува остатъчен риск дори при пране при 40 ° C)
  • Целуване или докосване
 2. Капкова инфекция
  • кашлица
  • хрема

Лекувайте херпеса възможно най-добре. Ако мехурите са налице, само ходът на херпеса може да бъде съкратен. Спешно се препоръчва да отидете в аптеката. Тук най-вероятно ще ви бъдат предложени мехлеми за прилагане заедно със съвети. Попитайте конкретно за кремовете, които са прозрачни.  Вариантите с цвят на кожата са много по-забележими. Ако вземете крем, не забравяйте да закупите достатъчно голямо количество памучни тампони. Докосването на заразените зони трябва да се избягва на всяка цена. Има и избор на „лепенки“. Те са чисто въпрос на вкус.

УСПЕШНА ПРОФИЛАКТИКА НА ХЕРПЕС

Ако никога не сте имали херпес на устните, важно е да избягвате риска от инфекция.

Избягването на инфекции от замърсяване може да ви предпази от неприятни ситуации. Вземете за пример гастрономията: Ако видите остатъци от червило върху стъклото, то тогава чашата не е изплакната правилно. Не бива да пренебрегвате дори незначителните замърсявания. Това важи и за приборите за хранене и всички съдове. Рискът от инфекция с херпес се увеличава неимоверно с оглед на голямото разпространение на вируса. И след като вече сте заразени, вие не само оставате така за цял живот, но и ставате носител на вируса.

Ако партньорът ви има херпес, целуването е табу. Всяко общо използване на прибори за хранене, съдове, чаши или кърпи трябва да се избягва на всяка цена. Също така трябва да перете кърпите при 60° C.

Херпеса на устните не е нещо ново за вас?! Тогава обърнете внимание на здравето си. Особено важна е подкрепата на имунната ви система. Това означава:

 • НАСПЕТЕ СЕ          

 • ЗДРАВОСЛОВНА, БОГАТА НА ВИТАМИНИ ДИЕТА

 • ИЗБЯГВАЙТЕ СТРЕСА       

 • ПРЕДПАЗВАЙТЕ СЕ ОТ UV ЛЪЧИТЕ

 • ЗА СПОРТИСТИ: КОНСУМИРАЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН С И ЦИНК 

Уницинк® 50 | Unizink® 50 осигурява дневната доза от основния микроелемент цинк. В Уницинк® 50 цинкът е свързан с аминокиселината „Аспарагинова киселина“ (цинк аспартат). Този органичен цинков комплекс може да бъде бързо и лесно абсорбиран от тънките черва и впоследствие, ефективно разпределен в органите на тялото. Нужни са няколко седмици прием, за да може цинкът да достигне до необходимите нива и неговата ефективност да бъде забелязана в организма.

ПРЕВЕНЦИЯТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПРИ БЕБЕТАТА Е ОСОБЕНО ВАЖНА

Ако неродено дете или бебе са заразени с херпесния патоген, ходът на заболяването е много по-сериозен, отколкото при възрастните. В допълнение към везикулите на устната и устата е възможна инфекция на очите и различни органи като белите дробове, мозъка или черния дроб. Следователно, следното се отнася за бъдещите майки и майки: Превенцията е за всички.

 • Внимание: Даряването на кръв или плазма е строго забранено, ако сте заразени с херпес! В противен случай застрашавате хората, които са зависими от кръвопреливане.

КАКВО ЗАДЕЙСТВА ГЕНИТАЛНИЯ ХЕРПЕС?

В по-голямата част от случаите причинителите на генитален херпес са вирусът на херпес симплекс тип 2. 

Какво да се прави в случай на огнище?

Гениталният херпес може да избухне отново и отново. Симптомите – чувствителна, раздразнена и сърбяща кожа, белите прозрачни мехури са изключително неудобни. В зависимост от тежестта на огнището, посещението при лекар може да бъде полезно. Той може да предпише антивирусни средства, които се отпускат само по лекарско предписание. В зависимост от това колко остро е огнището на херпес, тези активни съставки могат да се прилагат под формата на таблетки или мехлеми, в редки случаи директно чрез инжектиране.

УСПЕШНА ПРОФИЛАКТИКА НА ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Обърнете внимание на следните 5 съвета и ще спечелите много:

 • БАЛАНСИРАНА ДИЕТА: БОГАТА НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ, НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА МАЗНИНИ, МНОГО ТЕЧНОСТИ
 • УПРАЖНЕНИЕ: ЕЖЕДНЕВНО, РАЗХОДКИ И ДЖОГИНГ ОБИКОЛКИ И ДР.
 • СЪН: ДОСТАТЪЧЕН СЪН, РЕДОВЕН РЕЖИМ НА СЪН
 • ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ АЛКОХОЛ: НЕ КОНСУМИРАЙТЕ ТВЪРДЕ МНОГО АЛКОХОЛ И ОСОБЕНО НЕ КОНСУМИРАЙТЕ РЕДОВНО АЛКОХОЛ
 • ИЗБЯГВАНЕ НА СТРЕС: СТРЕСЪТ ЧЕСТО Е НЕИЗБЕЖЕН; ПЛАНИРАНИТЕ ПЕРИОДИ НА ПОЧИВКА В ЕЖЕДНЕВИЕТО ПОМАГАТ

Уницинк®50 | Unizink® 50 осигурява дневната доза от основния микроелемент цинк. В Уницинк®50 цинкът е свързан с аминокиселината „Аспарагинова киселина“ (цинк аспартат). Този органичен цинков комплекс може да бъде бързо и лесно абсорбиран от тънките черва и впоследствие, ефективно разпределен в органите на тялото. Нужни са няколко седмици прием, за да може цинкът да достигне до необходимите нива и неговата ефективност да бъде забелязана в организма.

Партньори аптеки