Търсене
Close this search box.

Трудно заздравяване на рани …

27.05.2022

Много микроелементи сa необходими на тялото в относително малки количества. Въпреки това те постигат велики неща. Вземайки предвид все повече нашите промишлено обработени храни, хроничният дефицит на цинк е често срещан. Един от многобройните ефекти на недостиг на цинк е причина за кожни заболявания като например бавното заздравяване на рани.

ЗАЩО ЦИНКЪТ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА ЗАЗДРАВЯВАНЕТО НА РАНИ?

Освен многото други задачи, цинкът се грижи и за клетъчното образуванеклетъчното делене и клетъчния метаболизъм. Тези фундаментално важни свойства оказват влияние върху здравето и растежа на кожата. Без цинк, заздравяването на рани не би могло да се осъществи толкова бързо и успешно. Факт е, че това е една от причините, поради които трябва да приемате достатъчно количество от този важен микроелемент с храната всеки ден.

Организмът не може да съхранява никакви запаси от цинк. Нормалният прием е 15 милиграма на ден. Ако изискването се увеличи – например поради някои заболявания, диета, липса на апетит и намален прием на цинк в напреднала възраст, както и по време на бременност – приемът на цинк ще трябва да се увеличи. Дори спортисти, хора, които редовно консумират алкохол, или жени, които приемат естрогенни препарати, трябва да се съобразяват с нарушеното заздравяване на рани поради намален прием на цинк. Както всеки от нас може да види, много групи от населението потенциално са засегнати от недостиг на цинк и неговите последици по отношение на зарастването на рани.

КАК ПОСТИГАТЕ ПО-ДОБРО ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА РАНИ?

Обикновено може да се снабдите с достатъчно цинк от говеждо или морска риба, овесени ядки и сирене, яйца и пълнозърнести храни, ядки и тиквени семки. Храната, най-богата на цинк – стридата – обаче не е за всеки. Достатъчното количество цинк е от съществено значение за зарастването на рани. Под формата на превръзки с цинков мехлем този микроелемент може да въздейства на раните върху кожата. Важно е обаче уврежданията по кожата, на които се доставя, да не са заразени с бактерии или да са мокри. Превръзката с цинкова маз е полезна при зачервени, сърбящи или болезнени кожни участъци. Цинковата превръзка подобрява заздравяването на повърхностни рани, леки изгаряния, обриви, язви, обриви от пелени, ухапвания от насекоми или язви на подбедрицата.

Може също да помогне при зарастването на херпес или да образува нова кожна тъкан. Обикновено за вътрешна употреба се използват хранителни добавки, като тези форми са лесно използваеми. Използването на цинкови добавки винаги е подходящо, когато става въпрос за пресни хирургични рани, ухапвания, по-дълбоки порязвания или мокрещи рани.

Нарушенията при зарастването на рани се наблюдават най-вече в напреднала възраст. Те също могат да бъдат резултат от определени медицински състояния като диабет, някои лекарства или постоянни проблеми с възпалението. Оралният прием на цинк, чрез хранителни добавки, тук е особено важен за преодоляване на недостиг на цинк и свързаната с това причина за кожни заболявания.

ТОП 3 ХРАНИ СРЕЩУ НЕДОСТИГ НА ЦИНК

 

Стриди

22 mg цинк на 100 g стриди

Черен дроб

8,4 mg цинк на 100 g телешки черен дроб

Тиквени семки

6,1 mg цинк на 100 g тиквени семки

КАЧЕСТВЕНОТО ХРАНЕНЕ Е ВАЖНО

С разнообразната и пълнозърнеста диета, която доставя достатъчно цинк, не е нужно да се притеснявате от нарушения при зарастването на рани. В същото време всеки, който е в рискова група поради диабет, бъбречно или чернодробно заболяване, може да получи нивата на цинк, измерени от семейния лекар. Ако има очевидни нарушения при зарастването на рани е хубаво да направите здравна консултация.

Как можете да сте сигурни, че приемате достатъчно цинк?

Уницинк ®50 | Unizink ®50 осигурява дневната доза от основния микроелемент цинк. В Unizink®50 цинкът е свързан с аминокиселината „аспарагинова киселина“ (= цинк-аспартат). Този органичен цинков комплекс може да бъде бързо и лесно абсорбиран от тънките черва и впоследствие, ефективно разпределен в органите на тялото. Нужни са няколко седмици прием, за да може цинкът да достигне до необходимите нива и неговата ефективност да бъде забелязана в организма.

Таблетките Unizink®50 са с ентерично покритие и това ги прави много нежни към стомаха. Възможността на тялото да усвои цинка, може да бъде повлияно от зърнени храни, ядки и варива.

Партньори аптеки