Търсене
Close this search box.

Суха кожа поради липса на цинк

04.08.2022

Може да забележите суха кожа при хората, при които има липса на цинк. Външният вид на кожата изглежда нездравословен и лесно се ороговява. Атопичният дерматит и псориазисът са възможни последици. Намалената физическа устойчивост и имунната система могат да предизвикат нарушения при зарастването на рани и акне.

„Acrodermatitis enteropathica“ може да възникне в много тежки случаи на недостиг на цинк, но също така и в случай на генетични нарушения на способността за абсорбция на цинк в организма. Това е състояние на кожата, което засяга предимно пръстите на ръцете и краката (най-често междупръстието). Особено хората, които принадлежат към рисковите групи на недостиг на цинк, трябва критично да проверяват доставката на цинк, ако кожата им е суха и напукана.

За сухата и напукана кожа може да има много причини. Затова проверете дали е приложима една от следните точки:

  • Пиете ли достатъчно течности?

Препоръките за пиене на около 2 литра на ден са известни. На практика често изглежда съвсем различно. Приемът на течности трябва да бъде още по-висок по време на тренировка или при високи температури. Приемът на твърде малко течности изсушава кожата. Между другото, това се отнася и при работата на системи за климатизация или отопление на въздуха. И двете премахват влагата от въздуха, която тялото добавя при дишане.

  • Пушите ли?

Димът вреди на здравето. Това е известно. В същото време се увеличава рискът от кожни заболявания. Кожата на пушачите старее по-бързо. Тъй като токсичните вещества в тютюна и никотина нарушават кръвообращението в кожата. Кожата вече не „работи“ правилно. Нездравословният цвят на кожата, повече бръчки от нормалното за възрастта и сухата кожа, са често срещани признаци.

  • Пиете ли твърде много алкохол?

Никой не може да откаже една чаша за тост. Но дозата прави отровата. Ако чаша червено вино има добър ефект върху здравето, повече от една чаша вече не е добре. Цялото тяло страда. Кожата страда и от прекомерна консумация на алкохол. Потите се повече, което уврежда кожата. Освен това пиенето на алкохол често се свързва с недохранване. Липсата на важни хранителни вещества и минерали, като цинк, също уврежда кожата.

  • Стрес и липса на сън?

Можете да видите и двете върху кожата си. Умора и изтощение, това не се сигнализира само от тъмните кръгове. Кожата също става бледа. Днес стресът не винаги може да бъде избегнат. Но да го балансирате, си струва да опитате. Това изисква дисциплина, точно като лягането рано. Не само ще сте по-годни на следващия ден, но и ще изглеждате по-добре.

  • Балансирано хранене?

Вие сте това, което ядете. За съжаление това все повече е вярно. Небалансираната диета може да доведе до симптоми на дефицит с течение на времето. Разбира се, това не се отнася само за цинка. Но недостигът на цинк е особено опасен поради голямото му значение за организма. Ето защо има смисъл да разгледаме хранителните си навици при суха и напукана кожа. Ако хранителните навици не могат да бъдат променени, по каквато и да е причина ( не всеки има добра кухня в къщата си или иска да готви ), цинковите терапевтични средства като цинкови добавки, могат да бъдат полезни.

Как можете да сте сигурни, че приемате достатъчно Цинк?

Уницинк ®50 | Unizink ®50 осигурява дневната доза от основния микроелемент цинк. В Уницинк ®50 цинкът е свързан с аминокиселината „Аспарагинова киселина“ (цинк аспартат). Този органичен цинков комплекс може да бъде бързо и лесно абсорбиран от тънките черва и впоследствие, ефективно разпределен в органите на тялото. Нужни са няколко седмици прием, за да може цинкът да достигне до необходимите нива и неговата ефективност да бъде забелязана в организма.

Партньори аптеки