Търсене
Close this search box.

Минералът Цинк и защо е важен за организма

27.07.2022

Минералът Цинк е един от най-важните микроелементи за организма и според проучвания на СЗО понякога се получава значителен недостиг. Обикновено доставката на цинк идва от ежедневната храна и причините за недостиг може да са тенденцията към диета с ниско съдържание на говеждо месо и/или интензивното земеползване. Отделни фактори като силен стрес също могат да допринесат за недостиг на цинк.

Според Европейската Агенция по Безопасност на Храните( EFSA ) потребността от цинк при възрастен е от 8 до 14 mg на ден. Цинкът присъства във всяка клетка, но само 2000 до 3000 mg (масата на малка монета) се съдържа в цялото тяло. Следователно дори леките недостатъци могат да имат сериозни последици за физическото и психологическото благосъстояние.

„Ако цинкът помага, това е недостиг на цинк.“ (Д-р Бертрам, Мюнстер)

Примери за богати природни източници на цинк са стриди, говеждо филе или черен дроб. Поради това вегетарианците, особено тези, които спират да ядат месо като възрастни, са особено склонни към недостиг на цинк. Ето защо е необходимо да разполагате с нужната информация за селекция от храни и тяхното съдържание на цинк, калории и хлебни единици за диабетици.

За да идентифицирате възможните рискове на ранен етап, препоръчваме ви да провеждате Тест за цинков дефицит на Вашите пациенти веднъж годишно. Ако е необходимо, се прилага допълнителен прием на цинк. Разбира се, този тест и допълнителния прием на цинк не са заместител на по-нататъшни диагностични и терапевтични мерки.

Абсорбцията на цинк може да бъде нарушена при едновременния прием на калций, мед, желязо или магнезий. Поради това такива комбинирани продукти са неподходящи за целенасочен прием на цинк.

В Уницинк®50 | Unizink ® 50  активната съставка Цинк е свързана със собствената аминокиселина на организма „аспарагинова киселина“ (= цинков аспартат ). В резултат на това цинкът се абсорбира отлично, използва и понася в организма.

Уницинк®50 | Unizink® 50 е с ентерична филмирана таблетка. Тя преминава през стомаха, без да бъде атакувана от стомашната киселина и отива направо в тънките черва. Това оптимизира усвояването и помага да не се получава недостиг на минералът Цинк, като същевременно предпазва стомаха.

Научете повече за цинковите продукти от статията Ентеричната устойчивост и бионаличност на цинковите препарати.

Партньори аптеки