Търсене
Close this search box.

Захарен диабет – заболяване с различни причини

23.08.2023

Захарен диабет или повишени нива на кръвната захар е широко разпространено заболяване и през последните години стана още по-разпространено. То се предизвиква от нарушение на въглехидратния метаболизъм, което води до инсулинова резистентност (нечувствителност към инсулин). Захарта, която се поглъща чрез храната, вече не може да бъде предадена на телесните клетки, които я използват и предизвиква хипергликемия (повишени нива на кръвната захар). Излишната захар се отделя, причинявайки това, което е известно като медено сладък поток (сладка урина).

Ако диабетът се пренебрегне, хипергликемията уврежда съдовете в дългосрочен план и е най-честата причина за инфаркт.

Бъбреците, очите и много други органи също са застрашени от диабета.
Най-честата форма е диабет тип 2. Обикновено възниква в резултат на наднормено тегло и се развива бавно с години. Органите се нуждаят от все по-високи дози инсулин, преди да могат да абсорбират кръвната захар в клетките – те развиват инсулинова резистентност. Диабет тип 2 е известен още като диабет при възрастни, тъй като може да се развие във всяка възраст. В наши дни обаче са засегнати и голям брой деца.
При диабет тип 1 клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, се унищожават от имунен процес по време на детството или юношеството. Поради това се нарича още ювенилен диабет. След това заболяването се проявява в рамките на седмици и трябва да се лекува незабавно.

Първите признаци на диабет могат да бъдат прекомерна жажда и голямо количество урина както и внезапна загуба на тегло или повишена чувствителност към инфекции.

Ако не се реагира на това, може да се стигне до диабетна кома с гадене, повръщане и безсъзнание. Има различни възможности за инсулинова терапия за лечение на диабет. Ако пероралното количество инсулин вече не е достатъчно, той трябва да се инжектира. С инструмент като инсулиновата писалка това е по-лесно в наши дни, отколкото с обикновена спринцовка.

Диабетиците трябва да се научат да следят кръвната си захар редовно.

Диабетиците тип 2 често все още имат възможност да използват определени лекарства, за да увеличат собственото производство на инсулин в организма или да повлияят на инсулиновата резистентност. Отслабването също играе голяма роля за тях. Много пациенти са подобрили значително здравето си или дори са се излекували чрез балансирана диета и редовни упражнения.

В една ефективна диета за диабет трябва също така да се намалят сладките храни ( хлебни единици ), както и да се избягват животински мазнини. От друга страна, грубите храни, като зеленчуци и пълнозърнести продукти, трябва да формират основата на диетата. Подпомагат загубата на тегло и забавят повишаването на кръвната захар след хранене.
При захарен диабет жизненоважният микроелемент цинк, който е важен за оптималното регулиране на кръвната захар, се екскретира във все по-голяма степен с урината. Както показват научните изследвания , той трябва да бъде заменен под формата на щадящи стомаха таблетки.

“Когато избирате цинковия препарат, осигурете оптимална бионаличност, която е гарантирана под формата на цинк аспартат – Уницинк® 50 | Unizink® 50 е с таблетки, щадящи стомаха.“ Д-р по медицина Benno Wölfel, известен специалист по обща медицина и натуропатично лечение

Цинк и диабетна полиневропатия (DPN)

Според проучване тип случай-контрола с общо 120 субекта (40 с DPN, 40 диабетици без полиневропатия и 40 здрави участници), диабетиците със и без полиневропатия имат значително по-ниски средни серумни нива на цинк в сравнение със здравите контроли. В допълнение, в групата на пациентите с полиневропатия, има статистически значима отрицателна корелация между серумните нива на цинк и HbA1C, както и промени в полиневропатичните симптоми, при използване показателя „Симптоми и изменение на невропатията“ (NSC) и „Мичиганския инструмент за скрининг на невропатия“ (MNSI). Освен това има статистически значими корелации между серумните концентрации на цинк и стойностите на нервната проводимост. Заключение: Дефицитът на цинк е значително свързан с тежестта на DPN и гликемичния контрол.

(Hussein M, Fathy W, Hassan A et al. Zinc deficiency correlates with severity of diabetic polyneuropathy. Brain Behav. 2021 Sep 14;e32349)

Партньори аптеки